Baba hayattayken malını istediğine verebilir mi?
Ebeveynlerin mallarını diledikleri kişilere verip veremeyeceklerine bakılmaksızın, herkes ölümünden sonra mallarının geleceğini düzenleme hakkına sahiptir. Kişi, mirasını dilediği kişiye “vasiyetname (belirli bir mal bırakarak)” veya “bir mirasçı atayarak” bırakmakta serbesttir. Bir kişinin tasarruf özgürlüğünün sınırı saklı mirasçılardır.
Miras bırakan kişi sağ iken mallarını paylaştırdığı anlaşılırsa diğer mirasçılar ne yapabilir?
Miras bırakanın hayattayken malvarlığını bölüştürdüğü varsayılırsa diğer mirasçılar ne yapabilir? Saklı hisselere yapılan tahsisler, herhangi bir ihlal olmaksızın hukuken geçerlidir. Bu dağıtımda hisse tahsis edilmeyen veya zorunlu hisseleri ihlal edilen mirasçılar, kınama veya iptal davası açabilirler.
Ölmeden miras nasıl bırakılır?
Vasiyetname, miras bırakanın son istek ve arzularını ve mirasın bölüşümünün ilkelerini ortaya koyan yazılı bir belge veya sözlü bir beyandır. Vasiyetname, bir memurun (noter, hakim, vb.) huzurunda veya yasal olarak miras bırakanın kendi el yazısıyla veya belirli koşullar karşılanırsa sözlü beyanla düzenlenebilir.
Mirası sadece bir çocuğa bırakabilir mi?
Baba, mirasını tek çocuğuna bırakma hakkına sahiptir. Ölen kişinin hayatta olduğu süre boyunca geçersiz ilan edilemeyecek olgular arasında, yasal olarak geçerli bir niyet beyanı ile yapılan işlemler yer alır. Ancak, miras bırakanın ölümünden sonra, diğer mirasçılar mirasta bir azalma talep edebilirler.
Ölmeden önce verilen tapu bozulur mu?
Ölümden önce yapılan bağışın bir satış işlemi olarak kaydedilmesi ve bu satışın tapu siciline kaydedilmesi gerekir. Aslında bu, satın alma sözleşmesinin bir parçasıdır. Bu satış işlemi anlaşmalar nedeniyle iptal edilebilir. Açılacak dava, ölen kişinin komplosu temelinde tapu senedinin iptali davasıdır.
Kardeşlerden biri mal paylaşımına itiraz ederse ne olur?
Kardeşlerden biri mal paylaşımına itiraz ederse çoğunluğun teklifi dikkate alınır. Mirasın paylaşımı konusunda kardeşler arasında görüş ayrılığı varsa çoğunluğun talebi üzerine miras hakları satış yoluyla eşit olarak paylaştırılabilir. Anlaşmalar satış yoluyla yapılırsa satış bedeli ve itirazlar mirasın süresini uzatabilir.
Bir baba kızını mirastan çıkarabilir mi?
Birisi çocuğunu mirastan mahrum edebilir mi? Evet, kişi çocuğunu mirastan mahrum edebilir. Bu duruma “mirasçılıktan mahrum etme” denir (Türk Medeni Kanunu’nun 510-511. maddeleri). Maddelere göre, ebeveynler yasal koşullar karşılanırsa çocuklarını mirastan mahrum edebilirler.
Babadan oğluna verilen tapu bozulur mu?
Özellikle babadan oğula miras yoluyla gayrimenkulün aile üyeleri arasında devredilmesi sıklıkla gözlemlenebilir. Ancak miras dışında tapu senedi satış yoluyla da devredilebilir. Örneğin, baba evini veya arazisini oğluna satmak isterse, mülkiyet tapu senediyle resmileşir.
Baba öldü anne sağ iken miras paylaşımı nasıl yapılır?
Bir baba öldüğünde, mirasının mirasçılar arasında dağıtımı önemli bir konu haline gelir. Öncelikle, ölen kişinin eşinin durumu ele alınmalıdır. Miras bırakanın hayatta kalan bir eşi varsa, mirasın 1/4’ü doğrudan eşe gider. Mirasın kalan 3/4’ü çocuklar arasında eşit olarak paylaştırılır.
Notersiz vasiyet geçerli mi?
Evet, ölenin vasiyeti geçerlidir. Ancak, vasiyetname şekil şartlarına uymuyorsa, hukuka aykırıysa veya miras bırakan hüküm verme yeteneğini kaybetmişse, geçersiz sayılabilir.
Kişi malının ne kadarını vasiyet edebilir?
Kişi öldüğünde malının ve haklarının üçte biri üzerinde tasarrufta bulunabilir, kalan üçte ikisi mirasçıların adına korunan paylardır (Buhari, Vesâye, 3). Bir kimse malının üçte birinden fazlasını vasiyet ederse, bu vasiyetin geçerliliği mirasçıların bunu kabul etmesine bağlıdır.
Vasiyet kaç yıl geçerlidir?
Vasiyetnamenin geçerliliğini sınırlayan yasal bir düzenleme yoktur. Bir vasiyetname kaç yıl geçerlidir sorusuna cevap olarak, bir mahkeme kararıyla iptal edilmediği sürece vasiyetname geçerlidir. Bir vasiyetname sadece çok eski bir zamanda yazılmış olduğu için geçersiz değildir.
Anne yaşarken malını istediğine verebilir mi?
Ayrıca, mülkiyet hakkı nedeniyle, ölen kişi mal varlığını yaşamı boyunca dilediği kişiye yasal bir işlemle devredebilir. Ebeveynlerden çocuklarına yaşamları boyunca yapılan bu mal varlığı devrine yasal olarak “araya giren devir” denir.
Anne Ogluna ev devredebilir mi?
Aile içi tapu senedi, anne, baba, kardeşler veya çocuklar arasında gayrimenkulün devrini ifade eder. Bu devir genellikle miras, hediye veya başka bir nedenle yapılabilir. Tapu senedinin devri noter tasdikli bir sözleşme ile gerçekleşir ve tapu dairesine bildirilir.
Baba bir anne ayrı kardeşten miras kalır mı?
Ölen kişinin ayrılmış bir annesi ve babası, ayrılmış bir annesi veya her iki ebeveynin kardeşleri olabilir. Bu durumda, annesi ve babası olan kardeşler mirasın iki payını alırken, ayrılmış anneleri ve babaları olan kardeşler bir pay alır.
Baba ölmeden mirasını istediği evladına satabilir mi?
Miras bırakan, malvarlığının ne kadarının saklı pay olduğunu ve ne kadarının serbestçe dağıtılabileceğini bilmelidir. Bu nedenle bir babanın mirasını ölümünden önce dilediği çocuğa bırakması mümkündür. Ancak bu tasarruf yasal çerçeve içinde kalmalı ve saklı paylara sahip mirasçıların haklarına saygı göstermelidir.
Evlat baba sağ iken hak talep edebilir mi?
Bu anlamda miras, ölüm halinde tasarruf konusu olur. Dolayısıyla: “Baba hayattayken miras davası açılabilir mi?” sorusunun cevabı hayırdır.
Babanın verdiği tapu bozulur mu?
Yargıtay’a göre; miras hakları ihlal edilen tüm mirasçılar, saklı payları olsun veya olmasın, ölen kişiyle yapılan anlaşmaya dayalı tapu senedinin iptalini ve tescilini talep eden bir dava açabilirler. Bu dava, anlaşma nedeniyle görünürdeki resmi sözleşmenin geçersiz olduğunu beyan etmeyi ve bu temelde oluşturulan tapu senedini iptal etmeyi amaçlamaktadır.
Baba oğlunun malını izinsiz alabilir mi?
Fetva Kurulu “Bir kişi maddi olarak istikrarsız olan babasına bakmakla yükümlüdür. Baba, çocuğunun malından ihtiyacı kadarını alabilir” diye açıkladı.