İçeriğe geç

Psikolojik körlük nedir

Psikolojik Körlük Nedir?

Psikolojik körlük, kişinin kendi duygusal durumunu, düşüncelerini ve öz-gerçekliğini algılamasının yetersiz olmasıdır. Psikolojik körlük, kişinin kendine ve çevresindeki insanlara karşı duyarlılığının olmamasından kaynaklanan bir durumdur. Psikolojik körlük, kişinin kendi kendini hissetmesini engellediğinden, kendi bakış açısının farklılığının ve çevresindeki insanların farklılıklarının algılanmasının önüne geçer.

Psikolojik Körlüğün Nedenleri

Psikolojik körlük, çoğu zaman, kişinin geçmiş deneyimlerinin etkisiyle gelişir. Psikolojik körlük, çocukluk ve gençlik dönemlerinde yaşanan travmaların etkisiyle oluşan bir durum olarak da bilinir. Psikolojik körlük, çoğu zaman, bir kişinin kendini ifade etmesinde zorluk yaşamasıyla da ilişkilendirilir. Psikolojik körlük, kimlik ve cinsiyet kavramlarının anlaşılmasında da zorluklar yaşanmasına neden olur.

Psikolojik Körlüğün Belirtileri

Psikolojik körlük, çoğu zaman, kişinin alışılmış davranışlarının ve zihinsel sağlığının bozulmasıyla gözlemlenir. Psikolojik körlükte, kişide şu belirtiler gözlemlenir:

  • Depresyon ve anksiyete ile mücadele etmek için gerekli desteği almama
  • Öfke veya çatışma ile başa çıkamama
  • Kontrol alışkanlıklarının gelişmesi
  • Yalnızlık veya bağımlılıklarla başa çıkamama
  • Kaygı veya stresle başa çıkamama
  • Ruhsal ve duygusal gelişimin gecikmesi
  • Kişisel bağlantılarda zorluk yaşama
  • Kendini kabullenme ve kendine güven zorlukları

Psikolojik Körlük Tedavisi

Psikolojik körlük, çoğu zaman, kişinin kişisel gelişimi, duygusal gelişimi ve sosyal becerilerini iyileştirmek için danışanlık desteği almasıyla tedavi edilebilir. Psikolojik körlük, aynı zamanda, kişinin öz-gerçekliğini anlaması ve bunu kabullenmesi için psikoterapi desteği almasıyla da tedavi edilebilir. Psikolojik körlük, kişinin kendini ifade etmesi, sosyal becerilerini geliştirmesi ve duygusal gelişimini desteklemek için grup terapisi de destekleyebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir