Doğru bilgi alma hakkı nedir kısaca?
Bilgi edinme ve hukuk özgürlüğü Bireyler, doğrudan kendilerini ilgilendirsin veya ilgilendirmesin, ilgilendikleri bilgileri devletten veya kurum ve kuruluşlardan edinme hakkına sahiptir. Başka bir deyişle, bilgi edinme özgürlüğü aynı zamanda devletten ve kamu kurumlarından bilgiye erişim hakkı anlamına gelir.
Bilgi edinme hakkı nedir kısaca?
“Bilgi edinme hakkı, en basit anlamıyla, kişilerin görevleri gereği kamu kurum ve kuruluşlarının elinde bulunan bilgilere erişme hakkıdır.”
Bilgi edinme hakkı için nereye başvurulur?
Valilik ve kaymakamlıklarda bulunan bilgi büroları, merkez teşkilatını ilgilendiren konularda kendilerine yapılan başvuruları ilgili idareye iletir ve durumu başvuru sahibine bildirir. Başka bir kanuna göre yapıldığı belirtilmeyen başvurular, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında yapılmış sayılır.
Cimer bilgi edinme hakkı nedir?
CİMER, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’nin kısaltmasıdır. Anayasa’da güvence altına alınan dilekçe hakkının ve bilgi edinme hakkının kullanımını kolaylaştırmak amacıyla oluşturulmuş bir halkla ilişkiler uygulamasıdır.
Bilgi edinme süresi kaç gün?
Dilekçede bilgi edinme dışında başka talepler de yer alıyorsa, dilekçe çoğaltılacak ve konuya göre Bilgi Edinme Hakkı Kanunu ve Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun uyarınca işleme alınacaktır. Bu durumlarda başvuru sahibi en geç 15 iş günü içinde bilgilendirilecektir.
Bilgi edinme hakkından kimler yararlanabilir?
Bilgi edinme hakkından kimler yararlanabilir? 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununun 4. maddesi ve Bilgi Edinme Hakkı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik’in 5. maddesi çerçevesinde herkes (tüm gerçek ve tüzel kişiler) bilgi edinme hakkına sahiptir.
Doğru bilgi edinme yolları nelerdir?
Bilgi edinme yolları: bireysel deneyimler.
Bilgi edinilmesi ne demek?
Bilgi edinme hakkı, bireylerin görevleri kapsamında devlet kurum ve kuruluşlarının elinde bulunan bilgilere erişim hakkıdır. Vatandaşlar, kendileriyle doğrudan bir bağlantısı olsun veya olmasın, kendilerini ilgilendiren tüm bilgilere ulaşabilirler. Bu şekilde kamu kurum ve kuruluşları şeffaflaşır ve bilgi demokratikleşir.
Bilgi edinme haklarının istisnaları nelerdir?
Madde 32 – Kişinin kabul ettiği hâller saklı kalmak üzere, özel hayatın gizliliği çerçevesinde, açıklanması kişinin sağlık bilgilerine, özel ve aile hayatına, şeref ve onuruna, mesleki ve ekonomik değerlerine haksız müdahale oluşturacak nitelikteki bilgi veya belgeler, bilgi edinme hakkının kapsamı dışındadır.
Bilgi edinme kanununa göre dilekçeye kaç gün içinde cevap verilir?
Bu şekilde yapılan başvurular için yetkili idari makam, başvuru sahiplerine en geç otuz gün içinde yapılan işlemin aşaması veya sonucu hakkında gerekçeli bir cevap verecektir. İşlem devam ederse, sonucu hakkında ek bilgi sağlanacaktır.
Dilekçe süresi kaç gündür?
Madde 7.- (2.1.
Cimer 5:2 maddesi nedir?
Kişisel verilerin toplanma yöntemleri ve hukuki dayanakları, Kanun Madde 5/2/c. Veri sorumlusu, Kanun Madde 5/2/e. Veri işlemenin bir hakkın tesisi, kullanılması veya korunması için kesinlikle gerekli olması.
Alo 150 nedir, ne için kullanılır?
Başvuru sahibi ALO 150’yi aradığında, başvurucunun bulunduğu ilin Valiliğindeki CİMER personeli çağrıyı yanıtlayacak, başvuruyu yönlendirici sorularla kayıt altına alacak ve doğrudan ilgili kamu kurumuna iletecek veya ön değerlendirme için başvuruyu Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na gönderecektir.
Cimere hangi konular şikayet edilir?
CIMER’e yapılabilecek şikayetlerin içeriği konusunda herhangi bir kısıtlama yoktur. Vatandaşlar diledikleri veya şikayette bulunmak istedikleri her konuda şikayette bulunabilirler. Talep veya şikayetin konusunun açık, anlaşılır ve kesin bir şekilde belirtilmesi önemlidir.
Cumhurbaşkanına nasıl ulaşabilirim telefon numarası?
CUMHURBAŞKANI’NA TELEFONLA ULAŞMA Cumhurbaşkanı’na cep telefonuyla ulaşmak için 0312 525 55 55 numaralı telefonu kullanabilirsiniz.
Doğru bilgi verme sorumluluğu nedir?
Bilgi verme yükümlülüğü, idarenin, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde, elinde bulunan bilgi ve belgeleri Kanunda belirlenen usul ve esaslara uygun olarak ilgililere iletmesi anlamına gelir.
Bilgi edinilmesi ne demek?
Bilgi edinme hakkı, bireylerin görevleri kapsamında devlet kurum ve kuruluşlarının elinde bulunan bilgilere erişim hakkıdır. Vatandaşlar, kendileriyle doğrudan bir bağlantısı olsun veya olmasın, kendilerini ilgilendiren tüm bilgilere ulaşabilirler. Bu şekilde kamu kurum ve kuruluşları şeffaflaşır ve bilgi demokratikleşir.
Dilekçe hakkı ve bilgi edinme hakkı nedir 6. sınıf?
13) Dilekçe hakkı: Resmi kurumlara iletmek istediğiniz tüm kaygı ve şikâyetleriniz için dilekçe hakkınızı kullanabilirsiniz. 14) Bilgi edinme hakkı: Bu hak, kişinin herhangi bir konuda bilgi edinme hakkıdır.
Dilek hakkı ve bilgi edinme hakkı nedir?
Kişilerin kamusal istek ve şikâyetlerini idari makamlara iletebilmeleri ve kendilerini veya görev alanlarını ilgilendiren konularda bilgi edinme haklarını kullanabilmeleri, eşitlik, tarafsızlık ve açıklık ilkelerine dayanan demokratik ve şeffaf bir yönetimin ön koşuludur.